Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

8η αιτία θανάτου το αλκοόλ !

Ογδοη αιτία θανάτου στον κόσμο είναι ο αλκοολισμός, σκοτώνοντας ετησίως περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Συγκεκριμένα, το 2002, όπου είναι και η τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν ολοκληρωμένοι στατιστικοί πίνακες, ο αλκοολισμός ευθυνόταν για 2,35 εκατομμύρια θανάτους αντρών και γυναικών, είτε εξαιτίας καρκίνου, είτε εξαιτίας κίρρωσης του ήπατος, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εκούσιων και ακούσιων τραυματισμών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την αρτηριακή πίεση, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η υπέρταση αποτελεί τη Νο 1 αιτία θανάτου.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας βρέθηκε το 2003 στη 17η θέση του πίνακα με τα τριάντα κράτη όπου μελετήθηκαν τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Το ενθαρρυντικό στοιχείο πάντως είναι ότι συγκριτικά με το 1980, όπου η κατανάλωση ήταν στα 13,2 λίτρα ανά άτομο στην Ελλάδα, το 2003 η ποσότητα αυτή είχε μειωθεί στα 9 λίτρα ανά άτομο.

Σε επιστημονικό επίπεδο, οι έρευνες για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για τον αλκοολισμό συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τους ειδικούς να έχουν καταλήξει ήδη σε μια σειρά φαρμάκων που στοχεύει σε συγκεκριμένους τομείς της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Οι τρεις κύριες ουσίες που έχουν πάρει έγκριση για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η naltrexonene, η acamprostate και η disulfiram, ενώ μια τέταρτη, η topiramate, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της επιληψίας, έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές για τον αλκοολισμό. Καμία από αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί ωστόσο ως το «μαγικό χάπι» για τους αλκοολικούς, ενώ το τοπίο παραμένει θολό και αναφορικά με τις αρκετές θεραπείες που βρίσκονται ακόμα είτε στο στάδιο της ανάπτυξης είτε στο στάδιο κλινικών δοκιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: