Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Αντικαταθλιπτικά και θηλασμός

Μπορεί η εγκυμοσύνη να σας κάνει συναισθηματικά πιο ευάλωτες όμως, εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούν, χωρίς παρενέργειες, να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Τα κοινά αντικαταθλιπτικά οδηγούν σε καθυστέρηση του θηλασμού, καθώς η γυναίκα δεν είναι έτοιμη να ταΐσει το μωρό με το δικό της γάλα αμέσως μετά τη γέννησή του και χρειάζεται ενίσχυση για να τα καταφέρει.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι γυναίκες που καταπολεμούν, στην εγκυμοσύνη, την κατάθλιψη ή την ψυχολογική κόπωση με φάρμακα, στερούν από το παιδί τους, τον πρώτο καιρό, το μητρικό γάλα που είναι πλούσιο σε αντισώματα και εύκολο στην πέψη. Κάποια αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, καθυστερούν ή δυσχεραίνουν προσωρινά την έκκριση του μητρικού γάλακτος στην πλήρη μορφή του, με όλα τα ευεργετικά συστατικά του. Το στήθος αποτελείται από αδένες με λειτουργία που ρυθμίζεται από την ορμόνη σεροτονίνη. Επομένως η ικανότητά τους να παράγουν γάλα τη σωστή στιγμή εξαρτάται από αυτή την ορμόνη. Τα κοινά αντικαταθλιπτικά (fluoxetine, sertraline και paroxetine) είναι γνωστά ως φάρμακα αναστολής της επίδρασης σεροτονίνης στο νευρικό σύστημα. Έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση μιας γυναίκας αφού καταπολεμούν την κατάθλιψη, τις διαταραχές του ύπνου και το stress, αλλά αρνητικό στη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος.
Αυτό σημαίνει, ότι, στο μέτρο του δυνατού, οι γυναίκες πρέπει να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους βελτίωσης της διάθεσής τους. Καταναλώνοντας για παράδειγμα, ελεγχόμενη ποσότητα από μια αγαπημένη τροφή, γλυκό ή φαγητό, μπορεί να τους βοηθήσει τόσο όσο η ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες, η παρακολούθηση μιας κωμωδίας ή άλλα πράγματα που, και σε κανονικές συνθήκες, τις κάνουν να χαμογελούν. Σαφώς τα αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση.
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: