Ξεκίνησε η δίκη για τη συντριβή του Concorde της Air France
Περίπου δέκα χρόνια μετά την συντριβή του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde της Air France που είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 113 άνθρωποι, ξεκίνησε η δίκη σε δικαστήριο στο προάστιο Ποντουάζ κοντά στο Παρίσι, της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Continental και πέντε ατόμων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Πέρα από την διακρίβωση της υπαιτιότητας για το δυστύχημα, το δικαστήριο θα αποφασίσει επίσης εάν το σενάριο που εκπονήθηκε από γάλλους ειδικούς που διεξήγαγαν έρευνες αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή, στις 25 Ιουλίου 2000,είναι σωστό.

Το 2002,το Γραφείο Ερευνών και Ανάλυσης(BEA),κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι λίγο πριν από την απογείωσή από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού, το Concorde πάτησε μία μεταλλική βέργα από τιτάνιο μήκους 43 εκατοστών που ήταν στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης με αποτέλεσμα να σκάσει ένα από τα ελαστικά του. Τεμάχια του ελαστικού προκάλεσαν στη συνέχεια-και πάντα σύμφωνα με την θεωρία-ρωγμή σε μία από τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας διαρροή, πυρκαγιά και την απώλεια των δύο πλευρικών κινητήρων του αεροσκάφους. Οκτώ δευτερόλεπτα
αργότερα, το αεροσκάφος, μέσα στις φλόγες έπεσε σε ένα ξενοδοχείο σε γειτονική πόλη και εξερράγη.

Στα θύματα περιλαμβάνονται οι εκατό επιβάτες του αεροπλάνου-από τους οποίους 97 ήταν Γερμανοί υπήκοοι-το εννεαμελές πλήρωμα και τέσσερα άτομα στο έδαφος.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η βέργα από το τιτάνιο είχε πέσει από ένα αεροσκάφος DC-10 της Continental που είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκολ μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα. Όμως δικηγόροι της αμερικανικής εταιρείας λένε ότι υπάρχουν πάνω από 20 μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι-αντίθετα με την επίσημη έκθεση-η φωτιά ξέσπασε πριν το αεροσκάφος πατήσει την βέργα από τιτάνιο. Ακόμη θα καταθέσουν ότι η Air France γνώριζε για τα προβλήματα με τα ελαστικά του Concorde και δεν έκανε τίποτα για να τα επιδιορθώσει.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση, αλλά αναφέρθηκε ότι κατέβαλε αποζημιώσεις περίπου 173 εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων.

Εάν η Continental κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει μία ανώτατη χρηματική ποινή 375.000 ευρώ, ενώ ο καθένας από τους μεμονωμένους κατηγορούμενους ποινή μέχρι και φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή μέχρι 75.000 ευρώ.

Η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο και η ετυμηγορία να ανακοινωθεί το φθινόπωρο.