Η υπόθεση του 54χρονου Τζέιμς Μπέιν έρχεται να υπογραμμίσει άλλη μία φορά την αναξιοπιστία του αμερικανικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος πέρασε 35 χρόνια στη φυλακή, τα δύο τρίτα της έως τώρα ζωής του, για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει.
Από τους 246 κατάδικους που έχουν αθωωθεί στις ΗΠΑ έπειτα από τεστ DΝΑ αφότου αυτό το τελευταίο είναι διαθέσιμο, ο Μπέιν είναι αυτός που έμεινε περισσότερο στη φυλακή. Απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αυτός που διέπραξε τον βιασμό του 9χρονου αγοριού, για τον οποίο φυλακίστηκε το 1974. Ο Μπέιν ήταν 19 χρονών και δεν είχε ποινικό μητρώο όταν καταδικάστηκε. Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο επειδή το αγόρι τον «αναγνώρισε» και δεν πίστεψαν τον ισχυρισμό του ότι την ώρα του βιασμού έβλεπε τηλεόραση με μία από τις αδελφές του. Ωστόσο, δεν κρατάει κακία. «Δεν μπορώ να είμαι θυμωμένος», είπε μετά την απελευθέρωσή του στη Φλόριδα. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν τότε να κάνουν μια δουλειά. Είναι απλώς λυπηρό το αποτέλεσμα...».
Από το 2001, όταν νέα νομοθεσία της Φλόριδας έδωσε τη δυνατότητα στους κατάδικους να ζητούν τεστ DΝΑ για να αποδείξουν την αθωότητά τους, ο Μπέιν είχε ζητήσει τέσσερις φορές από δικαστήρια το τεστ αυτό. Με τη βοήθεια της οργάνωσης Ιnnocence Ρroject που ασχολείται με φυλακισμένους που υποστηρίζουν την αθωότητά τους, υπέβαλε την πέμπτη αίτησή του τον Ιούλιο. Και διαπιστώθηκε ότι το σπέρμα που είχε βρεθεί στο εσώρουχο του παιδιού δεν ήταν δικό του.
Βάσει του νόμου της Φλόριδας, ο Μπέιν δικαιούται 50.000 δολάρια για κάθε χρόνο που ήταν άδικα φυλακισμένος. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,75 εκατ. δολάρια, αλλά είπε πως τα χρήματα δεν είναι προτεραιότητά του. Θέλει να μείνει με την οικογένειά του, να επιστρέψει στο σχολείο και να δει τον «Τιτανικό», μια ταινία που τον βοήθησε να επιβιώσει, όπως είπε, στη φυλακή. Θέλει επίσης να ταξιδέψει. Από τα επτά αδέλφια, είναι ο μόνος που δεν έχει επισκεφθεί ακόμη το Νασάου, την πόλη όπου γεννήθηκε ο πατέρας τους στις Μπαχάμες. Πρώτη φορά στη ζωή του χρησιμοποίησε κινητό για να καλέσει τη μητέρα του, που τον περίμενε στο σπίτι τους στην Τάμπα. Το καλό είναι ότι η αποκάλυψη εσφαλμένων καταδικών με τα τεστ DΝΑ έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των καταδικών σε θάνατο να μειώνεται κατά πολύ στις ΗΠΑ, ακόμη και σε Πολιτείες γνωστές για τις πολλές εκτελέσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ένορκοι πείθονται όλο και δυσκολότερα να καταδικάσουν κάποιον σε θάνατο, ενώ παράλληλα εδραιώνεται στην κοινή γνώμη η πεποίθηση πως στα κελιά των μελλοθάνατων υπάρχουν αθώοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου