Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πράσινο για "Καποδίστρια 2" και εκλογικό νόμο

Την έγκριση του πρωθυπουργού πήρε χθες και τυπικά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης (όπως θα ονομάζεται ο «Kαποδίστριας 2» που θα προβλέπει νέες συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων) αλλά και για το νέο εκλογικό νόμο που θα «σπάει» την επικράτεια σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες.

Αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο λεπτομερειακά τις αλλαγές στον «Καποδίστρια» ανά περιφέρεια και νομό, ενώ ο δημόσιος διάλογος θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα της Nέας Aρχιτεκτονικής Kράτους και Aυτοδιοίκησης και περίπου ένα μήνα αργότερα θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα όρια των νέων δήμων, αφού βέβαια στο μεσοδιάστημα θα έχουν δοθεί και οι σχετικοί χάρτες με τα όρια των περιφερειών και των δήμων. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε δεκατρείς περιφέρειες και 380-450 δήμους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Σύντομα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι λεπτομέρειες του εκλογικού νόμου που επίσης απασχόλησαν χθες το Μέγαρο Μαξίμου και συνδέονται με τον «Καποδίστρια 2» όσον αφορά τον προσδιορισμό των μονοεδρικών περιφερειών που έχουν άμεση σχέση με τα όρια των νέων δήμων. Οσον αφορά τις αλλαγές, μεταξύ άλλων, θα καταργηθεί το 42% για την εκλογή δημάρχων από τον πρώτο γύρο και πλέον θα απαιτείται να πάρει κάποιος υποψήφιος το 50% + 1, όπως ήταν παλιά.

Επίσης θα θεσμοθετηθούν δεκατρείς αυτοδιοικητικές περιφέρειες στα όρια των σημερινών διοικητικών περιφερειών, ενώ θα καταργηθούν οι διοικητικές περιφέρειες. Συν τοις άλλοις, θα θεσμοθετηθεί μητροπολιτική αυτοδιοίκηση στην Aττική και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ θα θεσμοθετηθούν και τα «συμβούλια της γειτονιάς» που θα διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: