Τα λόγια του -το περασμένο καλοκαίρι- είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού που παρακολουθούσε τη διάλεξή του σε ένα τεχνολογικό συνέδριο που λάμβανε χώρα στην Οξφόρδη. Και πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν ο καθηγητής Χένρι Μάρκραμ ανακοίνωνε πως μαζί με την ομάδα του σχεδιάζει να δημιουργήσει μέχρι το 2018 τον πρώτο τεχνητό αλλά συνάμα ολοζώντανο εγκέφαλο μέσα στο σώμα μιας μηχανής!
Σχεδόν μισό χρόνο μετά, ο δρ Μάρκραμ και οι συνεργάτες του βρίσκονται στο εργαστήριο που έχουν στήσει στις όχθες της λίμνης της Γενεύης προσπαθώντας να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Αν όλα πάνε καλά και μέχρι το 2018 το «Blue Project» υλοποιηθεί τελικά, η ανθρωπότητα για πρώτη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο: μια μηχανή που θα μπορεί να σκέφτεται, να νιώθει, ακόμη και να ερωτεύεται.
Οπως ήταν αναμενόμενο, όμως, το δημιούργημα του 47χρονου καθηγητή εκ των προτέρων καλείται, εκτός από το να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ορισμένων, να δώσει και πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά από φιλοσοφικά αλλά και ηθικά ερωτήματα που απορρέουν από την πιθανή ύπαρξη μιας νέας εκδοχής του Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου