«Παίρνουν» τις μουσικές τους πίσω… Αν δείτε στους δρόμους της Αθήνας τραγουδιστές, μουσικούς με τύμπανα και πνευστά να ανηφορίζουν σε παράταξη πορείας προς το Κοινοβούλιο, μην εκπλαγείτε. Θα είναι διαμαρτυρία μετά μουσικής για τη σκέψη της πολιτικής ηγεσίας να βάλει ΦΠΑ στα μπλοκάκια τους (τα κοινώς λεγόμενα δελτία παροχής υπηρεσιών).
Για τρεις και πλέον μήνες θα... σιγήσουν οι μουσικές εκπομπές στα ραδιόφωνα και στην TV, ενώ ούτε λόγος θα γίνεται για διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα και στις μουσικές σκηνές. Και στα μπαράκια θα παίρνετε το ποτό σας χωρίς μουσική υπόκρουση, αφού δεν θα ακούγονται νότες από τους DJ. Οι δημιουργοί είναι αποφασισμένοι να απαγορέψουν -δικαίωμά τους είναι- να ακούγονται οι μουσικές και τα τραγούδια τους, αν δεν βρεθεί λύση με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτές οι προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, το οποίο ζήτησε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, μήπως και τον μεταπείσει.
Ομως, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (στην οποία υπακούουν όλα τα σωματεία), ο Βασίλης Καΐλας (θυμάστε τον λουστράκο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;) θα κρατήσει σκληρή στάση, όπως μαθαίνουμε. Κι αυτό γιατί το μέτρο του ΦΠΑ θα επεκταθεί και στους κλάδους των ηθοποιών, των σκηνοθετών, των συνθετών και των δημιουργών γενικότερα. Εξάλλου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο γενικής απεργίας, που θα σημάνει την ώρα μηδέν για το θέαμα-ακρόαμα.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΕ, ο τραγουδιστής Βασίλης Πάτσιος δήλωσε χθες στην «Εspresso»: «Εμείς δεν αρνούμαστε να πληρώνουμε εφορία. Ούτως ή άλλως, γίνεται παρακράτηση φόρου 20%. Το ΦΠΑ στους καλλιτέχνες είχε καταργηθεί από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Η τέχνη δεν παράγει προστιθέμενη αξία”!
»Για να καταλάβετε, εάν ένας τραγουδιστής αμείβεται με το ποσό των 1.000 ευρώ για τη συμμετοχή του σε μία συναυλία, δίνει 200 ευρώ για την εφορία και 100 ευρώ για το ΙΚΑ. Αν μπει και το 19%, πώς θα ζήσουμε; Και να σκεφθεί κανείς ότι από τα 2.000 μέλη της ΕΤΕ, μόνο το 30% εργάζεται. Και αυτοί μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε στους ώμους μας και αυτό το βάρος». ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου