Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Πόρισμα-καταπέλτης

Σε πολύ σοβαρές κατασκευαστικές παραλείψεις οφείλεται η κατάρρευση της φοιτητικής εστίας στη Λ’ Aκουιλα που στοίχισε τη ζωή πολλών φοιτητών του πανεπιστημίου, στο οποίο σπούδαζε και ο Eλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφωλιάς που έχασε επίσης τη ζωή του στο μεγάλο σεισμό της 6ης Απριλίου 2009.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της εισαγγελίας, η εστία (συγκεκριμένα η μία από τις τρεις πτέρυγές της) δεν άντεξε στο σεισμό γιατί υπήρξε «δομική ασυμμετρία». Η βόρεια πτέρυγά της κατέρρευσε επειδή έλειπε μία κολόνα υποστύλωσης στο κομμάτι όπου ενώνονταν τα τρία κτίρια, εξαιτίας του κακής ποιότητας σκυροδέματος αλλά και της υπερφόρτωσης της ταράτσας με πολλούς ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Η έρευνα έδειξε ότι η δομή των κτιρίων ήταν ανεπαρκής για να αντέξει το σεισμό του Απριλίου, που κατά τους εμπειρογνώμονες ήταν «μέτριου μεγέθους». Επίσης, ανάφεραν ότι και το έδαφος στο οικόπεδο που χτίστηκε η εστία ήταν «αρκετά καλό», καθώς δεν ήταν ιζηματογενές. Αυτό σημαίνει ότι το κτίριο κατέρρευσε λόγω των μεθόδων κατασκευής του και του πλημμελούς έλεγχου που έγινε μετά την ολοκλήρωσή του.

Οι επιστήμονες μίλησαν, επίσης, και για λάθη που έγιναν χρόνια μετά το χτίσιμο της εστίας. Για παράδειγμα, η αφαίρεση μερικών μεσοτοιχιών για να επεκταθεί ο χώρος της εισόδου του βόρειου κτιρίου, για λόγους αισθητικούς και λειτουργικούς. Η αντικατάσταση της μεσοτοιχίας όμως με μία τζαμαρία και το γκρέμισμα ορισμένων δοκαριών που ένωναν κολόνες, για να περάσουν από εκεί σωλήνες, αποδυνάμωσε κομμάτι της πτέρυγας. Επίσης οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, βάρους 400 κιλών, στη στέγη της συγκεκριμένης πτέρυγας ήταν μία ακόμη λανθασμένη επιλογή.

Ο εισαγγελέας της Ρώμης έχει ανακρίνει δεκαπέντε άτομα, τεχνικούς και κατασκευαστές, που θεωρούνται ύποπτοι για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, καταστροφή και σοβαρούς τραυματισμούς. Οι δικηγόροι των ανακριθέντων έχουν προθεσμία δέκα ημερών για να παρουσιάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: