Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Μοναστηριακές συνταγές: Κύριε ελέησον!

Αγκινάρες με σολομό, κουνουπίδι με μήλο και πορτοκάλι, ομελέτα με μπανάνες. Αυτές και άλλες 1.997 μοναστηριακές συνταγές συγκέντρωνε επί 18 χρόνια ο θεολόγος και συγγραφέας Μανώλης Μελινός. Ολες αυτές τις γαστρονομικές αποκαλύψεις της καλογερικής κουζίνας τις δημοσιεύει στους τέσσερις τόμους του βιβλίου του «Υπέρ υγείας»!
 
Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Μανώλη Μελινού αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν χρειάζεται να περιμένει τις μέρες της νηστείας για να ζήσει μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Διότι τα φαγητά που παρουσιάζονται βασίζονται σε νόστιμες αγιορείτικες συνταγές με λιγοστά και απλά υλικά. «Οι μοναχοί φτιάχνουν τα εδέσματά τους με σκοπό να αναπαύσουν, να ευχαριστήσουν δηλαδή, τους συνανθρώπους τους» γράφει ο ερευνητής, εξηγώντας τους λόγους που η καλογερική μαγειρική αν και «αλάδωτη», είναι θεσπέσια.

Οπως λέει στην «Espresso της Κυριακής», ένα μυστικό των μοναχών είναι και το εξής: «Στα μοναστήρια δεν μαγειρεύουν ποτέ χωρίς προσευχή. Την ώρα που βάζουν την κατσαρόλα στη φωτιά τη σταυρώνουν. Οταν την καπακώνουν πάλι τη σταυρώνουν και λένε από μέσα τους την ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”. Αυτή η εργασία είναι μια συνεχής προσευχή» επισημαίνει ο κ. Μελινός, τονίζοντας πως από το 1992 έχει επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια στο Αγιον Ορος, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Αφρική και σε όλη την Ελλάδα. Η ιδέα για να ξεκινήσει τη συλλογή συνταγών, όπως λέει, προέκυψε από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δεχόταν από ακροατές της εκπομπής που παρουσίαζε στο ραδιόφωνο.

«Οι Αγιορείτες είναι “σουπατζήδες”. Βγαίνουν με το σουγιαδάκι τους στον κήπο και βρίσκουν έναν ζοχό, λίγο παρακάτω ένα ραδίκι. Τους φτάνουν πέντε ζοχοί και άλλα τόσα ραδίκια για να κάνουν μια σούπα. Μια μέρα, σε μία σκήτη του Αγίου Ορους έφαγα χορτόσουπα. Είχε τόσο εξαιρετική γεύση που θυμάμαι ότι ρώτησα τον παππούλη που την είχε φτιάξει: “παππούλη πώς γίνεται να είναι τόσο νόστιμη;”».

Κακαβιά

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται πολλά μυστικά της καλογερικής κουζίνας. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι η προσθήκη θαλασσινού νερού και η αγουρίδα στην κακαβιά κάνουν τη διαφορά! «Επιπλέον, στο αβγολέμονο στάζουν μία-δύο σταγόνες ούζου για να σπάσει η έντονη γεύση του αβγού. Για να γίνουν τραγανές οι μελιτζάνες έχουν έτοιμο ένα μπολ με παγωμένο νερό και βάζουν το τηγάνι να κάψει. Πριν αρχίσει να βγάζει τους ατμούς το λάδι, βουτάνε στο παγωμένο νερό τις αλευρωμένες μελιτζάνες και τις ρίχνουν αμέσως μετά στο καυτό λάδι» λέει ο κ. Μελινός και καταλήγει: «Σκοπός είναι να αντιληφθεί ο κόσμος ότι οι μοναχοί τρώνε για να ζούνε και δεν ζούνε για να τρώνε. Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η καλογερική κουζίνα είναι και υγιεινή. Οι μεγαλύτεροι καθηγητές, όπως ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής του Ιατρικού Αθηνών, μου έχουν πει το εξής: “Η καλύτερη δίαιτα που έχουμε να συστήσουμε είναι η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας”. Ακόμη, μην ξεχνούν ότι αλάδωτο δεν σημαίνει νερόβραστο. Ολα αυτά τα φαγητά είναι πεντανόστιμα γιατί γίνονται με αγάπη»!

Σημείωση: Ο β’ τόμος που κυκλοφόρησε περιλαμβάνει ψάρια, με κορυφαίο το περίφημο «Αγιορείτικο», καθώς και τα λοιπά θαλασσινά με πολλούς και διάφορους τρόπους παρασκευασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: