Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Σαρωτικές απολύσεις στα ΜΜΕ

Νταρζάνου Α.
Την οικονομική κρίση επικαλούνται εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ -ιδίως μάλιστα ραδιοφωνικών σταθμών- για το σαρωτικό κύμα απολύσεων και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι οι πρακτικές των ομαδικών απολύσεων μέσω "εθελουσίας εξόδου" εργαζομένων και επέκτασης της εργασίας με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, που εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία, και πιο εντατικά εδώ και δύο χρόνια. Με το δέλεαρ μιας αποζημίωσης υψηλότερης από τη νόμιμη κατά μερικούς μισθούς, οι εργαζόμενοι "πείθονται" να αποχωρήσουν... εκουσίως, οι ίδιοι δεν καταγράφονται ως άνεργοι, ενώ οι εταιρείες αποκρύπτουν τις απολύσεις.
Τελευταίο κρούσμα, ο ραδιοφωνικός Bήμα FM, ο οποίος ανακοίνωσε πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου" προ ημερών, το τρίτο κατά σειρά το τελευταίο 8μηνο. Είχε προηγηθεί η πρώτη "εθελούσια" της περιόδου City, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τα MME η Γ. Αγγελοπούλου, στη συνέχεια ένα δεύτερο κύμα έφυγε με την εξαγορά του σταθμού από τον Β. Ρέστη, και σήμερα έχει μπει μπροστά το σχέδιο να αποχωρήσουν περίπου 11 άτομα που έχουν απομείνει. Όσοι παραμένουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα εργαζόμενοι στις εφημερίδες του ΔΟΛ, υποαμείβονται, ενώ ευρέως διαδεδομένη στο συγκρότημα είναι η εργασία δημοσιογράφων με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, μάλιστα σε οργανικές θέσεις και θέσεις υψηλής ευθύνης. Αν και έχουν δοθεί επισήμως διαβεβαιώσεις για την ένταξη δεκάδων ατόμων στο μισθολόγιο, δεν έχουν υλοποιηθεί.
Προγράμματα "εθελουσίας", όμως, έχουν εφαρμόσει πολλοί σταθμοί στο πρόσφατο παρελθόν: η τηλεόραση του Alpha, κατόρθωσε να απαλλαγγεί από περισσότερους από 100 εργαζόμενους, σε δύο φάσεις: η πρώτη στις αρχές του 2009 και η δεύτερη, στην οποία αποχώρησαν περίπου 70 άτομα όλων των ειδικοτήτων, τον περασμένο Ιούλιο.
Στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1 δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Με "εθελούσια" αποχώρησε σχεδόν το σύνολο του δυναμικού του σε ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Όσοι δεν αποχώρησαν... εθελουσίως, απολύθηκαν ακουσίως και υπολογίζονται σε περίπου 10 άτομα. Από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ANT-1, υπολογίζεται ότι έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο περίπου 75 εργαζόμενοι.
Ανάλογα προγράμματα είχαν εφαρμοστεί στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Flash το 2008, με έξοδο πολλών εργαζομένων.
Τελευταίο φρούτο, συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, όπως λένε, είναι τα προγράμματα περικοπής κόστους, με κύριο στόχο τη μείωση αμοιβών. Τελευταίο κρούσμα, στο «Έθνος της Κυριακής», όπου ο διευθυντής Δημήτρης Δουρής αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν του προτάθηκε περικοπή αμοιβής (λέγεται 15%) την οποία δεν δέχθηκε. Επιπλέον, περικοπές προγραμματίζονται για τους υψηλόμισθους στο «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής», με απευθείας διαπραγματεύσεις. Ήδη, σε τέσσερα στελέχη που αμείβονται με περισσότερα από 7.000 ευρώ προτάθηκε μείωση 10- 15%. Όπως ακούγεται, μειώσεις από 5 έως 15% θα γίνουν σε όλους όσοι έχουν αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ και πάντως προς το παρόν στο όριο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Παρόμοια πρόταση είχε γίνει πριν λίγο καιρό και στο τεχνικό προσωπικό της «Καθημερινής», που αριθμεί περί τα 30 άτομα. Η διοίκηση πρότεινε περικοπή μισθών στα επίπεδα της Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή γύρω στο 15-20%. Οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν, και το θέμα θεωρείται λήξαν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανάλογα σχέδια για το δημοσιογραφικό προσωπικό. (ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: