Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Εξάρθρωση σπείρας αρχαιοκάπηλων στη Θεσσαλονίκη

Σπείρα αρχαιοκάπηλων εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
Η σπείρα είχε στην κατοχή της σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και διαπραγματευόταν να τα πωλήσει έναντι υπέρογκων χρηματικών ποσών σε κυκλώματα που εμπορεύονται αρχαιότητες.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της διασταύρωσης Καβάλας, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 51 ετών, καθώς στα πλαίσια αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ (τύπου Δορυφόρου του Λυσίππου).
Ακολούθησε έρευνα στις οικίες των συλληφθέντων, στην περιοχή της Δράμας, όπου βρέθηκαν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων, μία χάλκινη κεφαλή αγοριού της ρωμαϊκής περιόδου, μία ανάγλυφη πέτρα με παράσταση γυναίκας, δύο χάλκινα νομίσματα, έντεκα χρυσά νομίσματα, ένα ασημένιο νόμισμα και ένα χάλκινο κεφάλι νεαρού ανδρός.
Αρχαιολόγοι, που εξέτασαν τα κατασχεμένα αντικείμενα πιστοποίησαν ότι αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για «την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ ιδιαίτερα για το άγαλμα και την κεφαλή, γνωμάτευσαν ότι κρίνονται ως αντικείμενα μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή που φέρονται να διαπραγματεύονταν οι αρχαιοκάπηλοι το άγαλμα του 4ου αιώνα είναι 7 εκατ. ευρώ.
Οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: