Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«Παγώνει» οριστικά η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.

Στην απόφαση για «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ για την εστίαση στο 23%, από 13% καταλήγει η κυβέρνηση υπό το βάρος της διευρυνόμενης ύφεσης φέτος και των μαζικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το θέμα στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα δρομολογείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται τα ειδικά «επαγγελματικά τεκμήρια» για περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικά το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της καλύτερης στόχευσης των φορολογικών παρεμβάσεων συγκεντρώνει την προσοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν να κάνει και ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συναντήσεις
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Το προσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, και θα δοθεί μετά προς διαβούλευση και η σύνταξη του συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή του νέου ελέγχου από την τρόικα, ο οποίος ξεκινά σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως στους σχεδιασμούς τρόικας και κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του καθεστώτος του ΦΠΑ το πιθανότερο είναι να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 23%, μέσα στο έτος. Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση επικρατούν προτάσεις βάσει των οποίων δεν έχει νόημα τελικά να αυξηθεί τώρα ο ΦΠΑ στην εστίαση. Το θέμα θα επανεξεταστεί με τους νέους συντελεστές που θα καθιερώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

2. Το κυβερνητικό επιτελείο εφαρμόζει μοντέλα επιχειρώντας να αποτιμήσει τα διάφορα σενάρια για τους συντελεστές ΦΠΑ. Υπάρχουν σκέψεις:

* Για την εφαρμογή δύο μόνο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%

* Επανεξετάζεται το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά (οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα).

* Εξετάζονται σενάρια για το κατά πόσο όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν στο συντελεστή 6,5%.

* Εξετάζεται και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

3. Οσον αφορά στα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν να εισαχθούν ειδικά επαγγελματικά κριτήρια που θα προσδιορίζουν το ελάχιστο εισόδημα των συγκεκριμένων φορολογούμενων. Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία ασκείται το επάγγελμα, το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση ή το γραφείο του ελεύθερου επαγγελματία κ.ά.

Με την επιβολή των ειδικών τεκμηρίων το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φορολογήσει όσους δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες είχαν δηλώσει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα επαγγελματικά κριτήρια θα συγκρίνεται με το δηλούμενο εισόδημα καθώς και το εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οποιο από τα τρία είναι τελικά το μεγαλύτερο θα είναι και η βάση φορολόγησης του επαγγελματία. Πάντως τα νέα τεκμήρια θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2011, φέρνοντας δηλαδή έσοδα στα δημόσια ταμεία από το 2012 και μετά.


Πηγή: Ημερησία
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: