Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Γαλάζιος εμφύλιος μεταξύ «ακραίων» και μετριοπαθών

Εκρηκτική είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς βουλευτές και στελέχη του κόμματος δεν διστάζουν να συγκρουστούν ακόμη και δημόσια για το θέμα της συναίνεσης.

Εκρηκτική είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς βουλευτές και στελέχη του κόμματος δεν διστάζουν να συγκρουστούν ακόμη και δημόσια για το θέμα της συναίνεσης. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς παρακολουθεί ως απλός θεατής τα τεκταινόμενα και κάνει τη μια "στροφή" μετά την άλλη, προκειμένου να πετύχει κάποιου είδους εσωκομματική ισορροπία.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι οπαδοί της "σκληρής γραμμής", δηλαδή τα στελέχη που εισηγούνταν στον κ. Σαμαρά να πει ακόμη ένα "όχι" στην πρόταση Παπανδρέου για συγκυβέρνηση, και από την άλλη εκείνοι που εκτίμησαν από την πρώτη ώρα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας, επειδή θα αρνούνταν τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Ο διχασμός έχει φτάσει και στο γραφείο του ίδιου του προέδρου του κόμματος, καθώς και οι σύμβουλοί του εκφράζουν πλέον και μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις τόσο για την απόφασή του να συμμετάσχει στο εγχείρημα όσο και για τους χειρισμούς που ακολούθησαν. Πιο μετριοπαθής εμφανίζεται αυτήν την ώρα ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος είχε την άποψη ότι η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ήταν μονόδρομος, ενώ αντίθετα οι κ. Σταμάτης, Μουρούτης, καθώς και ο πολιτικός φίλος του προέδρου της ΝΔ κ. Φ. Κρανιδιώτης (φωτό)  έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν "μάχη" υπέρ του "όχι". Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος το πρόβλημα στο δικό του πολιτικό περιβάλλον, όταν χθες το μεσημέρι διαπληκτίστηκαν ενώπιόν του βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Αναβρασμός στην ΚΟ
Την ίδια ώρα, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως είναι οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Π. Καμμένος, αλλά και -σχετικά πιο ήπια- ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους ως προς την τελική απόφαση του κ. Σαμαρά, ενώ πληροφορίες εμφάνιζαν αργά χθες το απόγευμα τον κ. Μαρκόπουλο να διακινεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σχετικό κείμενο, κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός διέψευδε. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και στη ΔΑΚΕ, ενώ ορισμένες κομματικές οργανώσεις της ΝΔ έστειλαν ήδη επιστολές διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε μια μερίδα στελεχών της ΝΔ ήταν και η δήλωση του κ. Γ. Μανώλη, ο οποίος δήλωσε αδιάφορος για το πρόσωπο του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αρκεί -όπως είπε- οι εκλογές να γίνουν στις 19 Φλεβάρη. "Ο φούφουτος να είναι πρωθυπουργός, αρκεί να ξέρω ότι η κυβέρνηση αυτή θα μείνει για λίγο χρόνο και θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα" τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, φαίνεται ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του για την υιοθέτηση μιας συναινετικής στάσης και από νωρίς χθες το πρωί έδωσε εντολή σε κορυφαία στελέχη να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα δεχθεί τη συμμετοχή και δικών του βουλευτών στην κυβέρνηση. Σχετικές τοποθετήσεις - μήνυμα προς τους "σκληροπυρηνικούς" της ΝΔ έκαναν οι κ. Μιχελάκης και Χαρακόπουλος, οι οποίοι τόνισαν ξεκάθαρα ότι "η συμφωνία δεν θα κολλήσει στα πρόσωπα".

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ "5"
Ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών για την κυβέρνηση
Με διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της συναίνεσης και της συμμετοχής ?με πολιτικά πρόσωπα? της ΝΔ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους μέλη της ομάδας των "5". Οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Βαρβιτσιώτης και Αντώναρος, που πρωτοστάτησαν ουσιαστικά στην προσπάθεια να βρεθεί "κοινός τόπος" και σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο συναδέλφων τους της ΝΔ, επέμειναν και χθες ότι οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθούν αμέσως.
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης
Ειδικότερα ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι "για να πετύχει το έργο που είναι η παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη για τους επόμενους μήνες, γιατί ήδη έχουμε κλυδωνιστεί αρκετά και έχουμε δεχτεί πάρα πολλά τελεσίγραφα, απαιτείται πρώτον να στηριχτεί αυτή η κυβέρνηση". "Αυτό πιστεύω τα δύο μεγάλα κόμματα το κάνουν. Να δοθεί πειστική απάντηση στους Ευρωπαίους" πρόσθεσε. Ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, αφού επεσήμανε ότι πρόκειται για μια "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", ζήτησε τη συμμετοχή σε αυτήν του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Πρόσκληση
"Πρέπει να υπάρχει μια πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας" υπογράμμισε. Ο κ. Ευ. Αντώναρος από την πλευρά του δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την καταρχήν συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών και σημείωσε την αλλαγή του κλίματος στις αγορές. "Χθες οι αγορές και εδώ και στο εξωτερικό ήταν ήρεμες, διότι ακριβώς πήραν το μήνυμα της επιθυμίας, της προθυμίας των δύο μεγάλων κομμάτων να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: