Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε ο Λαναράς του σκανδάλου της ΚΛΩΝΑΤΕΞ

Απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής σε ηλικία 54 ετών ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική. Είχε χτυπηθεί από καρκίνο τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Θωμάς Λαναράς βρέθηκε στο επίκεντρο το 1999, όταν κάποιες από τις εταιρίες του ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. 

Ειχε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Business Administration) από το La Verne College, California,  ενω ειχε κανει  σπουδές  και στο Northeastern University, Boston όπου και απέκτησε MBA (finance). Υπηρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Oμίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ και Πρόεδρος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ .

 Πρίγκιπας κάποτε της όχθης του Χρηματιστηρίου τυλίχθηκε σήμερα σε μια ευρεία ανυποληψία που σηματοδοτεί σχηματικά την άνοδο και την πτώση μιας γενιάς επιχειρηματιών που ασέλγησαν (με την ανοχή της πολιτείας) στην Κεφαλαιαγορά και στην οικονομία.

Ο Θωμάς Λαναράς, γόνος αστικής οικογένειας, εμφανίσιμος και συμπαθής, αποτελεί σήμερα το αντικείμενο μίσους για τους εργαζόμενους του ομίλου που δημιούργησε στην αμμουδιά των χρηματιστηριακών υπεραξιών και κατέρρευσε μαζί με τα «Κλωνάρια» και τα «Λαναρόχαρτα».

 Χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμα τη φούσκα της Κλωνατέξ

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Θωμά Λαναρά, Χρήστος (Χριστόδουλος), που απεβίωσε το 2005, συνέδεσε το όνομά του με την άνθηση των κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα και με πολλές ευεργεσίες στην πόλη. Ο μοναχογιός του, που παρέλαβε τα ηνία του ομίλου στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των χιλιάδων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Ο Χριστόδουλος Λαναράς ίδρυσε τα «Εριοκλωστήρια Πεννιέ» και το 1964 συνεταιρίστηκε με την ΕΤΒΑ προκειμένου να δημιουργήσει τα Κλωστήρια Ναούσης. Μάλιστα η ΕΤΒΑ κατείχε αρχικά το 60% της νέας εταιρείας η οποία εισήχθη στο Χ.Α. το 1973.


Ο Χρ. Λαναράς δεν έμεινε στα Κλωστήρια Ναούσης και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 είχε ιδρύσει άλλες τρεις εταιρείες στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας: την «Ολυμπιακή Κλωστοϋφαντουργία», την «Τρικολάν Γαλλοελληνική» και την «Βερλάν Βαμβακοϋφαντουργική».

Το 1986 ιδρύθηκε η Fanco, ενώ το 1990 τα Κλωστήρια Ναούσης μετονομάζονται σε Κλωνατέξ και αποτελούν την πρώτη εταιρεία συμμετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο Θωμάς Λαναράς είχε εν τω μεταξύ αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της τεχνολογίας μέσω της Lantec που δραστηριοποιούνταν στον τομέα των λύσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ενώ λίγο αργότερα ίδρυσε και τη Lannet με στόχο να πάρει μερίδιο από την πίτα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που είχαν αρχίσει να απευλευθερώνονται από το σφιχτό εναγκαλισμό του ΟΤΕ.

Με σπουδές στο αμερικανικό κολέγιο (Deree) και μεταπτυχιακό από τις ΗΠΑ ο Θ. Λαναράς έβλεπε τις ευκαιρίες στον τομεά της τεχνολογίας. Στην αγορά θυμούνται και την πολυετή δικαστική κόντρα του με την Telestet (σήμερα Wind Hellas) για την καρτοκινητή τηλεφωνία.

Το άστρο του Θωμά Λαναρά δεν έλαμψε μέσω της παρουσίας του στην τεχνολογία, αλλά μέσω της Κλωνατέξ που ηγούνταν ενός ομίλου από φθίνουσες βιομηχανίες λόγω της επέλασης των φθηνών ασιατικών ανταγωνιστών. Κατάφερε, όμως, δίπλα στη διεθνή τεχνολογική «φούσκα» της περιόδου 1998 - 2000 να δημιουργήσει τη μεγάλη «φούσκα» της Κλωνατέξ που σήμερα πληρώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αν υπολογίσει κάποιος ότι την περίοδο της χρηματιστηριακής παραφροσύνης οι εταιρείες του άντλησαν περί τα 300 εκατ. ευρώ (100 δισ. δραχμές) τότε το μέγεθος της ζημίας για τους μικροεπενδυτές και τους υπαλλήλους του αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:


Λαναράς: "Εφαγε" 8 χρόνια φυλακή για απάτη και είναι .. ελεύθερος !

Δεν υπάρχουν σχόλια: