Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Θετικός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά ο Φ. Κουβέλης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης δεν εμφανίζεται αρνητικός σε ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης με δηλώσεις του στα «Νέα» τονίζει ότι δεν τον αφήνει αδιάφορο, ούτε εκείνον ούτε το κόμμα του «η κυβερνητική εξουσία». Ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι είναι θετικός σε συνεργασία με κεντροαριστερές δυνάμεις με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Ο Παπανδρέου δεν σας  πρότεινε να συμμετέχετε  στην κυβέρνηση; 

 Οχι.  Ο κ. Παπανδρέου μου τηλεφώνησε  και μου είπε ότι προωθεί  τη ρύθμιση αυτής της κυβέρνησης. Του είπα ότι είμαι ενημερωμένος  από τον Τύπο.  

Σας είπε και για τον ΛΑΟΣ; 

Βεβαίως υπήρξε αναφορά και στον ΛΑΟΣ. Εμείς βέβαια είχαμε αποφασίσει ότι δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά.  

Σε  ποια κυβέρνηση θα συμμετείχατε; 

 Σε μια  κυβέρνηση εθνικής ενότητας που  θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη μετατόπιση της πολιτικής προς μια προοδευτική κατεύθυνση.  

Αν  ο Παπανδρέου, πριν συμφωνήσει με τον  ΛΑΟΣ, σας είχε πει  να συζητήσετε το ενδεχόμενο μια κεντροαριστερής  κυβέρνησης με τη συμμετοχή  και της Νέας Δημοκρατίας, θα το συζητούσατε; 

 Με τα  χαρακτηριστικά της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ναι.
 
Και γιατί δεν το προτείνατε εσείς; 

Γιατί θεώρησα  ότι καλύτερη και από μια κυβέρνηση  εθνικής ενότητας είναι η γνήσια και καθαρή λύση της προσφυγής  στις εκλογές.
 
Θα  το δέχονταν οι δανειστές  μας; Η’ θα χάναμε την έκτη δόση και θα πήγαινε στις  ελληνικές καλένδες και η συμφωνία της 26ns Οκτωβρίου; 

 Εγώ πιστεύω  ότι θα το αποδέχονταν. Οταν  έκανα την πρόταση για εκλογές,  ήξερα τα ασφυκτικά περιθώρια.  Εχουμε όμως και μια κοινωνία  διαλυμένη που πρέπει να εκφραστεί.  

Οι  εκλογές τι λύση θα έδιναν; Θα νικούσε  ο Σαμαράς ... Ελπίζω να μην αμφισβητείτε τις δημοσκοπήσεις.  
Οχι, δεν  τις αμφισβητώ.  

Θα  ερχόταν δεύτερο  το ΠΑΣΟΚ, θα βγάζατε  και εσείς , όπως και  τα άλλα κόμματα της  Αριστεράς , περισσότερους  βουλευτές και θα είχαμε μια πιο πλουραλιστική Βουλή.  

Και θα αναζητούσαμε νέες συνθέσεις. Από τη στιγμή μάλιστα  που κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία  δεν θα είχαμε και άλλη λύση.  

Εκλογές και κυβέρνηση  συνεργασίας δηλαδή μου λέτε.  

Ναι, νέες συνθέσεις  και κυβερνήσεις συνεργασίας. Να το πω καθαρά. Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την αφήνει αδιάφορη η κυβερνητική εξουσία. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και να κυβερνηθεί προοδευτικά.  

Κυβέρνηση συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ  φαντάζομαι, όχι με την Κεντροδεξιά.  

Βεβαίως, μιλάω  πάντα για μια κεντροαριστερή κυβέρνηση. Εδώ βεβαίως τίθεται  το θέμα με ποιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αντιστοίχως και στο ΠΑΣΟΚ  θα θέτουν το ερώτημα με ποιες δυνάμεις της Αριστεράς.  

Εσείς με ποιες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; 

Δεν είναι  θέμα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικού  περιεχομένου. Υπάρχει πολύς κόσμος που πίστεψε σε μια προοδευτική  πολιτική, διαψεύστηκε και απομακρύνθηκε. Αυτές οι δυνάμεις όμως είναι υπαρκτές. Η Δημοκρατική Αριστερά θέλει  να ανασυγκροτηθεί αυτός o χώρος με τη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών, των σοσιαλιστών, των οικολόγων, των προοδευτικών πολιτών οι οποίοι δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα σχήματα. 

Θα  ήταν προτιμότερο  μετά τις εκλογές  να υπάρχει ένας καινούργιος  ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ; 

Αυτό είναι  θέμα που θα το αποφασίσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.  

Θα  επιμείνω στο εξής. Μετά τις εκλογές  η Δημοκρατική  Αριστερά θα συζητήσει  με το ΠΑΣΟΚ και  με άλλες κεντροαριστερές  δυνάμεις το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας;  

Ναι, βεβαίως.  

Αυτή  τη συζήτηση δεν θα μπορούσατε να γίνει τον Οκτώβριο και να μην καταλήγαμε σε μια κυβέρνηση που γέρνει δεξιά, για να το πω απλουστευτικά, αλλά να είχαμε μια κυβέρνηση που γέρνει αριστερά; 

 Μα το  συντηρητικό τόξο ήταν ήδη  διαμορφωμένο. Για αυτό θεωρούσαμε  ότι η αναγκαία πολιτική κίνηση  ήταν οι εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: