Αμεσότητα
Με το Τwitter, το Facebook και το FriendFeed, η τάση για ανταλλαγή απόψεων σε πραγματικό χρόνο αυξάνεται διαρκώς. Γιατί κάποιος να περιμένει να γυρίσει στο σπίτι του προκειμένου να γράψει κριτική για ένα εστιατόριο, να ρωτήσει ποιος είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού που μόλις άκουσε ή να αναζητήσει τις νέες τάσεις; Υπάρχουν ήδη οι εφαρμογές του iΡhone ή ιστοσελίδες όπως το Μidomi που μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά. Οι χρήστες δείχνουν ακόμα διστακτικοί, όμως το 2010 πολλά θα γίνονται πλέον σε πραγματικό χρόνο.
Τοποθεσία
Η παρουσία του GΡS στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα μέσω υπηρεσιών όπως το Foursquare, το Gowalla και το Google Latitude είναι ξαφνικά στη μόδα. Το Τwitter και το Facebook προσθέτουν τάχιστα υπηρεσίες που έχουν σχέση με την τοποθεσία του χρήστη. Σύντομα το πού ακριβώς βρισκόμαστε θα προστεθεί σε κάθε Τweet, σχόλιο σε μπλογκ, φωτογραφία ή βίντεο που ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο.
Περισσότερη «πραγματικότητα»
Φανταστείτε ότι περπατάτε σε μια πόλη και βλέπετε αμέσως να εμφανίζονται κριτικές για το κατάστημα δίπλα από το οποίο περνάτε ή πληροφορίες από την Wikipedia για τα μέρη που βλέπετε. Με την ύπαρξη του GΡS και την τεχνολογία που έχουν τα σύγχρονα κινητά, όταν χρησιμοποιείτε για παράδειγμα Layar, η εικόνα από τη βιντεοκάμερα του κινητού σας γεμίζει με μικρές «φούσκες» πληροφοριών από ιστοσελίδες όπως το Υelp, το Wikipedia, το Google Search και το Τwitter.
Εξειδίκευση περιεχομένου
Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Διαδίκτυο τα επόμενα χρόνια είναι ότι η δημιουργία περιεχομένου ξεπερνά την ικανότητά μας να το καταναλώσουμε. Έχουμε πάθει «υπερφόρτωση πληροφοριών». Με τόσα δισεκατομμύρια ιστοσελίδες πώς βρίσκουμε αυτή που ταιριάζουμε καλύτερα σε αυτό που αναζητούμε; Μια προσέγγιση είναι αυτό που γίνεται στο Facebook, που δηλαδή η εξειδίκευση των πληροφοριών που μας έρχεται βασίζεται στις προτιμήσεις του δικτύου των φίλων μας.
Cloud computing
Η τάση αυτή που θέλει τις πληροφορίες και τις εφαρμογές να μην είναι πλέον αποθηκευμένες στα κομπιούτερ μας αλλά σε παρόχους που βρίσκονται αλλού («στα σύννεφα») θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε αυτά όπου και αν βρισκόμαστε. Ώθηση σε αυτό θα δώσει η κυκλοφορία στις αρχές του 2010 του Οffice Web Αpps, ελεύθερες διαδικτυακές εκδοχές του Word, Εxcel, ΡowerΡoint και ΟneΝote μαζί με το Μicrosoft Οffice 2010. Τoν επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει και το Chrome ΟS της Google, ένα δωρεάν σύστημα με επίκεντρο το Διαδίκτυο που θα μας θέσει το ερώτημα: πόσες εφαρμογές χρειαζόμαστε πραγματικά στο κομπιούτερ μας;
Διαδικτυακή τηλεόραση και ταινίες
Θα είναι το 2010 η χρονιά που τις περισσότερες τηλεοπτικές σειρές θα τις βλέπουμε μέσω Ίντερνετ; Σίγουρα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα στον τομέα αυτό ήδη.
Κοινωνικά παιχνίδια
Αυτή είναι ίσως η πιο σίγουρη πρόβλεψη για την καινούργια χρονιά- το παιχνίδι FarmVille στο Facebook μετρά ήδη περισσότερους ενεργούς χρήστες από ό,τι το Τwitter. Θα δούμε όμως ενίσχυση των εικονικών νομισμάτων. Στον θεωρητικά μη νομισματικό κόσμο των κοινωνικών media, οι εικονικές αγοραπωλησίες ίσως σύντομα αντικατασταθούν από πραγματικές..Γράφει η Νατάσα Μπαστέα στα ΝΕΑ nat@dolnet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου