Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Πάνω από 300 νεκροί στη Χιλή


Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χιλή, ενώ οι πληγέντες ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Εκατό άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια κτηρίου. Σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές. Στην Κονσεπσιόν, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτηρίου, το οποίο κατέρρευσε χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
Από τον σεισμό – έναν εκ των μεγαλύτερων που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία – προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές σε χιλιάδες κτίρια και σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές.
Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν ακόμα να αποτιμήσουν την «τεράστια ζημιά» που υπέστη η χώρα.
Αν και ο χαμηλός, μέχρι στιγμής, απολογισμός των νεκρών θεωρείται μεγάλη εύνοια της τύχης από πολλούς, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο και μιας από τις πιο σταθερές οικονομίες στη Λατινική Αμερική.
Τουλάχιστον 500.000 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως και εκατοντάδες δρόμοι και γέφυρες.
Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη χθεσινή νύχτα έξω από τα σπίτια τους.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έφθασε ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά. Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο.
Τσουνάμι ύψους 120 εκατοστών έπληξε πριν από λίγη ώρα το λιμάνι Κούτζι, στην περιφέρεια Ιουάτε, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν 320.000 άνθρωποι από τις παραθαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Ιαπωνία.
Επίσης, σεισμικά κύματα ύψους 0,8 μέτρων έπληξαν τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κέντρου Τσουνάμι στη Σαχαλίνη, τα κύματα έπληξαν τη χερσόνησο Καμτσάτκα, βορειοανατολικά της Ιαπωνίας και τα νησιά Κουρίλες. «Δεν αναφέρθηκαν ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.
Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από σπίτια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, στα νησιά Κουρίλες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, οι αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από παράκτιες περιοχές, όπως συνέβη και στις νήσους Κουρίλες και στην Καμτσάτκα, όπου η προειδοποίηση ήρθη πριν λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: