Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Πάνω από 500.000 τα ακατοίκητα σπίτια στην Χιλή

Μισό εκατομμύριο σπίτια κρίνονται ως ακατοίκητα στην Χιλή μετά από το ισχυρότατο χτύπημα του εγκέλαδου με 8,8 Ρίχτερ, που είναι ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς της ιστορίας. Πάνω από 708 είναι οι νεκροί σύμφωνα με τις νεώτερες αναφορές, ενώ υπολογίζεται ότι οι πληγέντες ξεπερνούν τα 2.000.000.

Ωστόσο ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού μόνο στην πόλη Κονσεπσιόν βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια ενός κτηρίου περίπου 100 άνθρωποι, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου.

Οι ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζουν να σημειώνονται στην κεντρική Χιλή, ενώ περίπου ενάμισι εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, πέραν των 500.000 που κρίθηκαν ως ακατοίκητα.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και άλλες υποδομές της χώρας. Οι τηλεπικοινωνίες ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, ενώ οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο σεισμός θα έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

«Ακόμα δεν μπορούν να αποτιμηθούν όλες οι ζημιές», δήλωσε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, που κήρυξε έξι περιφέρειες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας και πόρων.

Όπως σε κάθε φυσική καταστροφή, υπάρχουν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προχωρούν σε λεηλασίες και κλοπές, ενώ ευκαιρία βρήκαν να δραπετεύσουν και 300 κρατούμενοι σε φυλακή, καθώς έπεσε ο τοίχος από τον σεισμό.

Πάντως, ο συναγερμός για το τσουνάμι που είχε σημάνει για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, ακόμα και για περιοχές στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, έληξε πλέον.  Ωστόσο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 11 αγνοούνται από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε στο νησί Ρόμπινσον Κρουσόε, 700 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Χιλής, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: