Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Σπασμένα καράβια αργοπεθαίνουν στον Σαρωνικό

Κάποτε διέσχιζαν τις ελληνικές θάλασσες και μετέφεραν χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας στα νησιά. Ακούραστα, αγέρωχα μετέφεραν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με ασφάλεια τους ταξιδιώτες στον προορισμό τους και έπειτα έπαιρναν ξανά φορτωμένα τον δρόμο της επιστροφής, για να ξεκουραστούν για λίγες ώρες στο λιμάνι.

Σήμερα δεκάδες από αυτά τα εμπορικά πλοία σαπίζουν στις ακτές του Σαρωνικού και ειδικότερα στην Ελευσίνα, τη Σαλαμίνα και στον Ασπρόπυργο.

Στον μικρό μόλο του διαλυτηρίου της περιοχής Βλύχα Ελευσίνας δεσπόζει το σκαρί του επιβατικού-οχηματαγωγού «Γεώργιος Εξπρές». Από το πλοίο, που τη δεκαετία του ’70 έκανε δρομολόγια στις Κυκλάδες, έχει μείνει μόνον ο σκελετός. Από το εσωτερικό του έχουν αφαιρεθεί τα πάντα. Πόρτες, αλουμίνια, ξύλινες επενδύσεις, ξενοδοχειακός εξοπλισμός δεν υπάρχουν. Οι μόνοι επισκέπτες του είναι τα θαλασσοπούλια που ξεκουράζονται πάνω στις σκουριασμένες λαμαρίνες. Δίπλα του βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από ένα μεγαλύτερο σε χωρητικότητα πλοίο: μια σκουριασμένη άμορφη μάζα μισοβυθισμένη στο νερό.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου ανέφερε στην «Espresso της Κυριακής»: «Κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, 1981 με 1982, υπήρχαν στην περιοχή περισσότερα από 435 παροπλισμένα πλοία. Σήμερα, και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων που έβλεπαν τον τόπο τους να υποβαθμίζεται και αντίκριζαν εικόνες τριτοκοσμικές, υπάρχουν γύρω στα πενήντα» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε κάποια στιγμή το τοπίο να καθαρίσει εντελώς. Και βέβαια έχουμε τη δέσμευση των αρμόδιων αρχών και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ότι ο αριθμός τους δεν θα γίνει ποτέ ξανά τριψήφιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: