Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μαυροπηγή Κοζάνης: ρήγμα 300 μέτρων "καταπίνει" τον οικισμό!

Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν αντιμετωπίζουν δεκάδες σπίτια του οικισμού Μαυροπηγή στην Κοζάνη, λόγω του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί από τη δραστηριότητα του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ. Ύστερα από πρόσφατη έρευνα επιστημόνων, κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση των κατοίκων σε ασφαλή περιοχή. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, ο αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος της περιοχής, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση.

Το τελευταίο διάστημα, το ρήγμα έχει επεκταθεί κατά 300 μέτρα προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και, λόγω της γεωλογικής αστάθειας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης των σπιτιών αλλά και του παρακείμενου ορυχείου της ΔΕΗ.

Επιστήμονες που πραγματοποιήσαν επιτόπια έρευνα διαπίστωσαν ότι αιτία του ρήγματος είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή. Ειδικότερα, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος ανέφερε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι: «Στη Μαυροπηγή υπάρχουν δύο επιφανειακές ρηγματώσεις παράλληλες μεταξύ τους, οι οποίες κινούνται με διαφορετική ταχύτητα. Όλη αυτή η υπερδιέγερση οφείλεται σε αίτια που είναι ξεκάθαρα και συνδυάζονται με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ». Παράλληλα, ο επικεφαλής της γεωλογικής ομάδας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου υπογράμμισε πως «διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο που επεκτάθηκε το ορυχείο προς τον οικισμό, αυξήθηκε η ένταση των οριζόντιων μετακινήσεων στην περιοχή βόρεια του οικοδομικού χώρου, καθώς και οι κατακόρυφες μετακινήσεις βορειοδυτικά του οικισμού». Αντίστοιχα ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης σημείωσε ότι «εδώ σαφώς προσδιορίζεται ότι η αιτία είναι η εκφόρτιση των τάσεων λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας» ενώ άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ για απόκρυψη στοιχείων, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ καλά θα έκανε να μας έδινε περισσότερα δεδομένα, ώστε να βγουν σωστότερα συμπεράσματα. Έχει κάποια δεδομένα από τα κλεισίμετρα από γεωτρήσεις, που παρακολουθούν την κίνηση στο υπέδαφος, τα οποία, αν και τα ζητήσαμε, δεν μας τα έδωσε».

Μετά την έρευνα, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έκρινε αναγκαία την μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ ήδη έχει αρχίσει ο έλεγχος όλως των κτισμάτων της Μαυροπηγής. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης στη «Μακεδονία»: «Σκοπός μας είναι να εκκενωθούν άμεσα οι ακατάλληλες κατοικίες, όσες δηλαδή κριθούν επικίνδυνες». Επιπλέον, επισήμανε ότι «για να εγκατασταθούν οι κάτοικοι σε άλλη περιοχή, η ΔΕΗ θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες των κατοικιών το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται, ενώ η υπόλοιπη αποζημίωση θα τους δοθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του οικισμού, με την έκδοση της οριστικής δικαστικής».
Η απόφαση της μετεγκατάστασης αναμένεται έως τις 15 Αυγούστου.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: