Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο και νέα δάνεια του Λ. Λαυρεντιάδη

Δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων
Αγνωστες εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ των εταιρειών του κ. Λ. Λαυρεντιάδη από δύο τραπεζικούς ομίλους, προσδίδουν νέα διάσταση στην υπόθεση των ύποπτων συναλλαγών του επιχειρηματία.


Λίγες ώρες μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για τα δάνεια υψηλού πιστωτικού ρίσκου, ύψους 701 εκ ευρω, που χορήγησε το έτος 2010 η Proton Bank προς εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη διαπιστώνεται ότι υπάρχει μια νέα "μαύρη τρύπα" στον κύκλο των οικονομικών δρααστηριοτήτων των συγκεκριμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» δύο μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν κινήσει ποινικές διαδικασίες και έχουν προχωρήσει σε έγγραφες αναφορές στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για δύο δάνεια ύψους σχεδόν 1,2 δις ευρώ που έχουν εκδώσει - την περίοδο 2007-2008 - προς δύο μεγάλες εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη.

Πιο συγκεκριμένα το ένα δάνειο ύψους 640 εκ ευρω έχει δοθεί προς την εταιρεία «Alapis» και το δεύτερο ύψους 550 εκ ευρω προς την εταιρεία «Νεοχημική».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη τραπεζών, «οι εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη δεν έχουν ανταποκριθεί στοιχειωδώς στους όρους του δανείου και να έχουν καταβάλλει έστω κι ένα μικρό τμήμα των δόσεων...».

Νομικοί και στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων σημειώνουν ότι αυτός ο νέος κύκλος εκκρεμών συναλλαγών των εταιρειών του κ. Λαυρεντιάδη δημιουργεί νέο κύκλο ερωτηματικών για τους «στόχους» του επιχειρηματία αλλά και την εποπτεία από τις αρμοδίες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Συνολικά, δηλαδή, τα ανεξόφλητα δάνεια προς τις επιχειρήσεις του κ. Λαυρεντιάδη προσεγγίζουν τα 2 δις ευρω και, σύμφωνα με πηγές των ανακριτικών αρχών, «αναμένεται συνέχεια». 

Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και θυρίδων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς και άλλων 30 εμπλεκομένων στην υπόθεση της Proton Bank αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Όπως έγινε γνωστό οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που ερευνά την υπόθεση της Proton Bank και η οποία αφορά δάνεια υψηλού πιστωτικού ρίσκου που χορήγησε το έτος 2010 η συγκεκριμένη τράπεζα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ και η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών των δανείων κατευθύνθηκε σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων αφορά τριάντα άτομα από τα οποία τα έξη είναι μέλη του ΔΣ της Proton Bank, αλλά και μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας.

Τις προσεχείς ημέρες θα σταλούν κλήσεις και στα υπόλοιπα 26 άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: