Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ έχει ΝΕΟ όνομα: Presscopy

To mediacopy σας ευχαριστεί για την προτίμησή σας. Για καλύτερη και ΑΜΕΣΗ ενημέρωση δημιουργήσαμε το Presscopy με ΟΛΑ τα τελευταία ΝΕΑ και ΡΕΠΟΡΤΑΖ. Στο mediacopy θα διαβάζετε ΜΟΝΟ τις περιλήψεις των θεμάτων του Presscopy .

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Το ευρώ πλούτισε μόνο τη Γερμανία

Euro coins
Image by sandeep thukral via Flickr
Παρωχημένο ήδη, λόγω της εξέλιξης της κρίσης, χαρακτήρισε το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ο Γερμανός βουλευτής Μίκαελ Σλεχτ, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος Die Linke.

Μιλώντας σε Διάσκεψη συνδικαλιστών που έγινε στη ΓΣΕΕ, ο Μ. Σλεχτ τόνισε ότι η Ελλάδα περιόρισε το έλλειμμά της για το 2010 κατά 7,5% και υποστήριξε πως ένα ανάλογο εγχείρημα στη Γερμανία θα σηματοδοτούσε περικοπές 300 δισ. ευρώ, δηλαδή τη διαγραφή  ολόκληρου του προϋπολογισμού της.

Ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με την Berenberg Bank, η οικονομική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα  είναι η «σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή» στην ιστορία των δυτικών χωρών. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι σαν να προσπαθείς να σώσεις κάποιον που πνίγεται, φορώντας του μολυβένιο σωσίβιο.

Ο Σλεχτ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», απέδωσε την κρίση του  ευρώ στο γερμανικό μισθολογικό ντάμπινγκ, το οποίο καθιστά τα γερμανικά αγαθά φτηνότερα, αυξάνοντας τον τζίρο της χώρας στο εξωτερικό. Έτσι, ενώ η Γερμανία καταγράφει από το 2000 πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, την ίδια ώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα συσσωρεύουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ανέρχονται συνολικά σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Με απλά λόγια τα λεφτά μεταναστεύουν βόρεια, λόγω διαφορετικών επιτοκίων και κόστους παραγωγής και όπως τόνισε ο κ. Σλεχτ, η  πραγματική λύση θα υπάρξει μόνο με τον τερματισμό του γερμανικού ντάμπινγκ στους μισθούς, δηλαδή μόνο αν αρχίσουν οι εργαζόμενοι στο βορρά και παίρνουν καμιά αύξηση, διαφορετικά – όπως είπε «το ευρώ βαίνει προς τον όλεθρο».

Χτυπάει μάλιστα και καμπανάκι για το Βερολίνο τονίζοντας ότι: «χωρίς το ευρώ η Γερμανία θα ανατιμούσε το νέο της νόμισμα κατά 40% περίπου, εξανεμίζοντας την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια: